By Fiona Bradley (Flickr User) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Elbilar använder en halv procent av Norges producerade ström

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 mar 2021

Ett argument som ofta förs fram i debatten om elbilar är att strömmen inte kommer räcka till om alla byter till elbil.

Norska elbilsföreningen har nu tittat närmre på hur stor andel av strömmen som elbilar egentligen använder. Studien handlar alltså om Norge, men kan ändå vara intressant för svenska förhållanden.

Enligt Norska Elbilsföreningen förbrukade elbilar lite drygt en halv procent, eller 0,52 procent, av all ström som producerades i Norge förra året.

Elproduktionen i Norge uppgick 2020 till 153,3 terawattimmar, vilket är jämförbart med ett normalt år i Sverige då produktionen brukar ligga på mellan 140 och 160 terawattimmar.

Studien visar också att det flesta laddar sina bilar hemma och väljer att göra det på natten, när elförbrukningen i övrigt är som minst.

Norge har idag närmre 350 000 elbilar i trafik, jämfört med omrking 56 000 i Sverige. I studien räknade de med en förbrukning på 2 kWh per mil och en genomsnittliga körsträcka på 1 300 mil per år. Förbrukningen begrundades med att de flesta elbilar i Norge idag är mindre modeller.

Med det fick de fram en total elförbrukning för landets elbilar till 799,5 gigawattimmar.

Norge har också högst andel förnybar el i världen, med 98 procent som kommer från vattenkraft. I Sverige är andelen el från förnybara källor ungefär hälften.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!