Elbilar briljerar i Euro NCAP:s sammanställning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 jan 2023

Även krocktestorganisationen Euro NCAP har nu summerat det gångna året som beskrivs som hektiskt med många nya tillverkare och ny teknik att testa. I en lista har de nu sammanställt vilka bilar som presterade bäst.

– Det är uppenbart att biltillverkare anser att ett bra Euro NCAP-betyg är avgörande för att lyckas i Europa. Detta kan bara innebära bättre säkerhetsutrustning och säkrare bilar för de europeiska konsumenterna som helhet, säger Euro NCAP:s generalsekreterare Michiel van Ratingen.

Tekniken för säkerhet har ökat markant på senare vilket har gjort att allt under toppbetyget fem av fem stjärnor i samlat betyg är något av ett misslyckande. I listan har Euro NCAP därför gått efter hur många poäng bilarna har fått i de olika kategorierna skydd av vuxna, skydd av barn samt bilens säkerhetssystem.

Ioniq 6 – en säker familjebil

Det har sedan delats upp de kategorier som Euro NCAP använder för att klassificera de olika storleksklasserna.

Så tilldelades till exempel sedanen Ioniq 6 titeln ”Best in Class” i kategorien Large Family Car. En annan sedan att stoltsera med titeln är nya Tesla Model S, men då i kategorien ”Executive Car”. Även elsuven Tesla Model Y blev ”Best in Class” i sin kategori som kallas ”Small Off-Roader”.

Just resultaten från Model Y var något som imponerade på Euro NCAP. I omgången då Model Y testades beskrevs bilen ”stjäla showen” och tilldelas de högsta poängen som då hittills utdelats enligt de nuvarande kriterierna.

I samma runda krocktester var även Sverigeaktuella Ora Funky Cat med (som också kommer till elbilsmässan eCarExpo i Stokcholm 3-5 februrari). Bilen lyftes då fram som ett exempel på den positiva utvecklingen i säkerheten hos de kinesiska tillverkare som nu kommer till Europa.

Ora var bäst i sin kategori ”Small Family Car”

– Vi har sett goda resultat från vissa kinesiska tillverkare tidigare, men också några mycket dåliga. I år kommer Euro NCAP att testa fler kinesiska bilar än någonsin tidigare, och Great Wall sätter verkligen standarden för andra att följa, sa Michiel van Ratingen då med hänvisning till att Ora är ett märke från Great Wall Motor.

Vid sammanfattningen av 2022 fick även Ora Funky Cat titeln ”Best in Class” i kategorin ”Small Family Car”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: