Elbilar klättrar över tio procents marknadsandel i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 nov 2021

1,134 miljoner. Så många nya elbilar har vi fått på gatorna i västra Europa de senaste tolv månaderna. Det visar data från analytikern Matthias Schmidt om sammanställt siffror för nyregistreringar av elbilar i 18 västeuropeiska länder, inklusive Sverige, mellan november 2020 och oktober 2021.

Därmed lyckas rena elbilar ta en marknadsandel på tio procent. Kombinationen av att bilindustrin ännu inte återhämtat sig från coronapandemin och nu även har en global halvledarbrist att kämpa emot bidrar till att elbilar nu kan ta marknadsandelar.

Enligt analysen gör bristen på halvledare att tillverkare fokuserar på att bygga mer exklusiva fossilbilar med högre vinstmarginal. För att kompensera utsläppen från dem måste tillverkarna få ut fler elbilar för att undgå straffavgifter. Resultatet är då mindre försäljning av modeller med förbränningsmotor i mellansegmenten, där elbilar kliver fram.

Och ökningen sker i allt snabbare takt. I oktober i år ökade registreringen av elbilar med 43 procent jämfört med samma månad förra året – trots att den totala bilförsäljningen minskade med 30 procent.

Under årets första tio månader från januari till oktober registrerades 866 000 nya elbilar, vilket redan då var fler än de 728 000 som registrerades på de 18 marknaderna under hela 2020.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: