”Elbilar överlägsna” – då byggs sista Volvon med dieselmotor

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 sep 2023

Tidigare än flera andra biltillverkare gick Volvo ut och satte upp 2030 som året då de endast ska bygga elbilar. Som ett steg mot det slås det nu fast att den sista Volvon med dieselmotor rullar ur fabriken i början av nästa år. Det meddelades under den pågående klimatveckan i New York.

Beslutet beskrivs också som ett stort steg och ett tecken på den snabba förändring som bilindustrin är uppe i. ”För bara fyra år sedan var dieselmotorn vårt levebröd i Europa, vilket även var fallet för de flesta andra biltillverkare. Majoriteten av bilarna vi sålde på kontinenten 2019 drevs av en dieselmotor, medan vi bara såg början för våra elektrifierade modeller”, skriver Volvo.

Volvo EX30 är tillverkarens senaste eldrivna modell.

Volvo har idag de två eldrivna modellerna XC40 och C40 på marknaden. Utöver det går det att beställa den mindre elsuven EX30, som börjar levereras första kvartalet 2024, samt den större elsuven EX90. Den har däremot försenats och tillverkningen väntas dra i gång i mitten av nästa år.

Samtidigt slår Volvo fast att de går ”all in” på elektrifieringen av sina bilar och de ”lägger inte längre en krona” på utveckling av förbränningsmotorer.

Den som vill ha en Volvo utan sladd har inte mycket att välja på längre.

– Elektriska drivlinor är vår framtid och överlägsna förbränningsmotorer: de genererar mindre buller, mindre vibrationer, lägre servicekostnader för våra kunder och nollutsläpp, säger Jim Rowan som är vd på Volvo Cars.

Redan idag säljer Volvo endast en helt bensindriven modell på den svenska marknaden, XC40 B3. Bortsett från den finns det endast laddbara hybrid eller eldrivna modeller att välja på.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: