Elbilen logo Meny

Eldriven Panda ska göra Fiat till masstillverkare av elbilar

Fiat vill bli en volymtillverkare av elbilar och planerar att lansera flera billiga elbilar de närmsta fem åren. Fokus ligger på att lansera småbilar med en maxlängd på 4,3 meter. Med det ska Fiat hitta sin plats inom den stora Stellantiskoncernen där andra märken som Opel och Citroën erbjuda större modeller.

I en intervju med brittiska AutoExpress målar Fiat-chefen Olivier Francois upp en strategi med två ben. Den ena så kallade 500-serien ska locka med design och känslor. Den andra ska vara mer praktiskt inriktad och baseras på konceptet Centoventi som presenterades 2019. Idén var då en modulärt konstruerad bil i endast en färg som enkelt kan byggas om och anpassas efter smak och behov.

Riktigt så flexibelt ser det inte ut att bli när konceptet nu ska förverkligas. Men grundidéerna från Centoventi om en enkel men robust bil kan nu mynna ut i en serie billiga elbilar från Fiat.

Planen innehåller dessutom inte bara en utan två versioner av klassiska Fiat Panda med eldrift.

Panda Supermini ser ut att bli en kompakt stadsbil med kantig kaross för ett optimalt utnyttjande av de små proportionerna. Panda SUV kommer som namnet antyder få en er högbyggd kaross, men ändå hålla sig inom ramen för en småbil.

De eldrivna pandorna väntas lanseras under nästa år. Om namnet på den eller de nya elbilarna verkligen blir Panda eller något annat är däremot  inte säkert.

– Vad som är säkert är att jag nu har möjlighet att hitta på ett nytt namn eller att använda mig av något berömt namn från det förflutna. Jag lutar mer åt det andra, säger Olivier Francois till AutoExpress.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2022-01-18