Elektrisk lastbil från Volvo kör ut öl i New York

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 aug 2021

Volvo Lastvagnar presenterade tidigare i år de tre nya elektriska lastbilarna FH, FM och FMX. Men för den amerikanska marknaden ser planerna lite annorlunda ut. Där finns i stället modellen VNR Electric som är anpassad efter de lokala behoven där. Den klarar att lasta 37 ton och har ett litiumjonbatteri på 264 kWh som ska göra det mjöligt att köra upp till 24 mil. Den klarar snabbladdning med 150 kW och ska då kunna ladda batteriet till 80 procent på 70 minuter.

Därmed har VNR Electric mindre batteri och kortare räckvidd än de nya modellerna FH, FM och FMX som lanseras för Europa. Där hittas ett batteri på 540 kWh och modellerna ska ha en räckvidd på upp till 30 mil.

Men för utsläppsfria lokala transporter lämpar sig även VNR Electric. Till exempel för att köra ut öl till törstiga stadsbor. Det är precis vad fem VNR Electric nu används till i New York. Manhattan Beer Distributors är en av stadens största dryckeshandlare som länge kört ut sina varor med lastbilar från Volvo. I samband med att flottan utökas med de batteridrivna lastbilarna har det även installerats sex snabbladdare på 150 kW vid företagets lager i Bronx.

– Förutom god öl kommer de nya lastbilarna att ge renare luft och tystare gator, sa Hank Gutman från stadens transportministerium som varit med att finansiera satsningen på de elektriska lastbilarna.

Genom det har ironiskt nog även Volkswagen, som genom sitt företag Traton bland annat äger konkurrenten Scanias lastbilar, indirekt varit med och betalat Manhattan Beer Distributors inköp av Volvos elektriska lastbilar.

Sajterna Electrive och InsideEV rapporterar att projektet stöds av ”NYC Clean Trucks Program” som bland annat finansieras av just Volkswagen som en del av böterna efter skandalen med avgasfusk med dieselbilar.

Tanken är att fler elektriska lastbilar ska användas för att köra ut öl och annan dryck i New York i framtiden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: