Elon Musk sågar Mercedes elbilsoffensiv i förhastad tweet

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

25 sep 2017

Mercedes storsatsar i USA, där man investerar en miljard dollar i sin fabrik i Alabama. Men Teslas vd är inte imponerad. ”En nolla för lite”, skriver Elon Musk på Twitter.

UPPDATERING: När Mercedes moderbolag Daimler sedan klargjorde att miljarden bara handlar om en enda fabrik och att man sammantaget investerar mer än 10 miljarder dollar i elbilar svarade Musk med ett ord: ”Bra”.

Merparten av satsningen i Alabama, som motsvarar omkring åtta miljarder kronor, är öronmärkta för elbilsproduktion. Bland annat för en batterifabrik i närheten av företagets bilfabrik i Tuscaloosa. Fabriken, som i år fyller 20, ska också förberedas för produktion av bilar i Mercedes EQ-serie, det vill säga elbilar.

– Med den här investeringen på en miljard dollar ökar vi dramatiskt vår tillverkning här i Alabama samtidigt som vi sänder ett tydligt budskap till våra kunder i USA och resten av världen: Mercedes-Benz kommer att fortsätta vara i framkanten när det gäller utveckling och tillverkning av elfordon, säger Markus Schäfer som ansvarar för produktion hos den tyska biltillverkaren.

MuskMBTweet”Det är inte mycket pengar för en gigant som Daimler/Mercedes”, twittrade Elon Musk när satsningen offentliggjordes. ”Jag önskar att de gjorde mer. En nolla för lite.”

Men att Mercedes tror på elbilar råder det ingen tvekan om. Svaret på Musks kritik var nästan överflödigt. Batterifabriken i Alabama blir Mercedes femte. År 2022 ska dessutom alla deras personbilsmodeller – ett 50-tal – kunna fås med någon form av eldrift, meddelade vd:n Dieter Zetsche härom veckan.

Moderföretaget Daimler lyckades även med att vara först ut med världens första serieproducerade lätta lastbil när de i förra veckan lanserade E-Canter med en lastkapacitet på 3,5 ton och en räckvidd på 100 kilometer. Lastbilen är förvirrande nog av märket Mitsubishi Fuso, men till skillnad från personbils-Mitsubishi, som ingår i Renault-Nissan-sfären, ägs lastbils-Mitsubishi av Daimler.

Spydiga kommentarer efter Mercedes elbilstweet

Mercedes lyxkoncept – en eldriven skönhet

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: