Elsuven Cadillac Lyriq lanseras tidigare än planerat

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 jan 2022

När Cadillac i höstas började ta emot beställningar av sin första elbil Lyriq bokades alla exemplar av lanseringsversionen upp på tio minuter. Hur många exemplar det faktiskt handlade om har inte avslöjats, men helt klart finns det ett intresse för Cadillacs elsuv.

Nu meddelar Cadillac att de som bokat ett exemplar kommer få den betydligt snabbare än den tidigare planerade lanseringen 2023. Tillverkningen av förserieexmpelar är igång och redan om några månader kommer Lyriq börja levereras till kund.

”Våra team har arbetat outtröttligt med Lyriq, lanserat den nio månader tidigare än planerat och arbetat parallellt med att omrusta fabriken och starta produktionen”, skrev General Motors president Mark Reuss på LinkedIn.

Den bakhjulsdrivna elsuven Lyriq kommer med 340 hästkrafter, har en räckvidd på 48 mil och kan snabbladdas med 190 kW.

Lyriq blir först ut med att använda General Motors nya flexibla batteriarkitektur Ultium som tillverkas i samarbete med koreanska LG Chem. Battericellerna kan placeras både stående och liggande för att anpassa batteripaketen efter olika karosstyper. Även energiinnehållet kan varieras från 50 kWh upp till 200 kWh.

General Motors chef Mary Barra har sagt att Ultiumbatterier ska bli möjliga att tillverka till en kostnad under 100 dollar per kWh.

Lyriq har ett startpris på 60 000 dollar i USA. Om modellen även lanseras i Europa är oklart. Men nyligen meddelades att General Motors åter ska etablera sig i Europa och först ut blir just märket Cadillac. Det har sagts att fokus ska ligga mer på mobilitetstjänster än klassisk bilförsäljning.

Under förra årets final i NFL, Super Bowl, släpptes en reklamfilm där skådespelaren Will Ferrell ger sig av mot Norge (men hamnar i Sverige) i en Cadillac Lyriq. Men inte ens för elbilslandet Norge finns det ännu några officiella uppgifter om en möjlig lansering av Cadillac Lyriq där.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!