En eldriven lastbil från Scania sparar 58 800 liter diesel per år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 mar 2023

Lastbilstillverkaren Scania kan bygga eldrivna modeller även för de riktigt tunga jobben har de redan visat. Inom programmet Pilot Partner tar Scania fram eldrivna lösningar för kunder inom olika verksamheter.

I slutet av 2021 började en eldriven Scania på 64 ton rulla mellan Piteå och Skellefteå för kemibolaget Wibax.

Lika stor totalvikt hade den lastbil som förra sommaren levererades till träkoncernen SCA med uppgiften att köra timmer. Den totala kapaciteten var dessutom på hela 80 ton, men så tungt får den endast köras på privata vägar.

Nu har Scania för första gången skickat en eldriven tungviktare utanför Sverige. Kunden är norska Verdalskalk AS, ett kalkbolag i närheten av Trondheim.

Lastbilen har en totalvikt på 66 ton och sätts in för att transportera 120 000 ton kalk om året från brottet ned till hamnen.

Genom att köra på el räknar Verdalskalk med att spara in 58 800 liter diesel per år, eller 156 ton koldioxid.

– Vi är mycket stolta över att vara pionjärer på det här området. När den nya lastbilen är i drift kommer det också att innebära mindre buller för de boende längs vår 20 km långa transportsträcka, vilket kommer att bli ytterligare en positiv upplevelse, säger Ketil Aksnes från Verdalskalk.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: