En miljon bilar om året – Tesla kan bygga ut Giga Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 jul 2024

När Tesla i veckan släppte siffrorna för årets andra kvartal visade de på fler levererade bilar till kund än vad analytiker hade räknat med. Tillverkningstakten vid Teslas fabriker i USA, Kina och Europa hade däremot minskat. Något som ser ut att vara en tillfällighet, för nu är det klart att Tesla kan bygga ut för att öka produktionen vid sin europeiska fabrik utanför Berlin.

Den nuvarande fabriken har en årskapacitet på 500.000 bilar. Enligt de senaste presenterade siffrorna har fabriken hittills kommit upp i ungefär hälften av det. Men redan kort efter att fabriken kom igång meddelade Tesla planerna på en utvidgning för att dubbla kapaciteten till en miljon bilar om året.

Planer som lokala myndigheter nu har godkänt. Enligt uppgifter vill Tesla dels bygga ytterligare en anläggning för tillverkning, dels effektivisera arbetet i den nuvarande delen för att dubbla produktionskapaciteten. Totalt handlar det om en utökning av fabriksområdet på 70 hektar.

Redan innan den nuvarande fabriken stod klar har olika miljögrupper kritiserat Tesla för att använda för mycket av regionens grundvatten. Tesla säger att produktionskapaciteten kan fördubblas till en miljon bilar årligen utan att använda mer vatten än idag.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!