Endast elbilar från BMW:s fabrik i München 2027

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 jan 2024

Bygget av förbränningsmotorer avslutades redan i höstas vid BMW:s huvudfabrik i hemstaden München. Ett symboliskt viktigt steg för tillverkarens omställning mot eldrift och något som beskrevs som slutet på en 60 år lång era.

Nu meddelas nästa steg i omställningen, vilket innebär slutet på en ännu längre era. Efter investeringar på 650 miljoner euro – omkring 7,2 miljarder kronor – ska fabriken i München från 2027 blir BMW:s första som endast tillverkar eldrivna modeller. Och med det avslutas en historia på 75 år av tillverkning av bilar med förbränningsmotorer där.

– Att denna omfattande omvandling sker parallellt med den nuvarande produktionen av cirka 1 000 fordon per dag är standard i München och bygger på alla medarbetares enastående prestationer, säger Peter Weber som leder arbetet vid fabriken.

Redan idag tillverkas bland annat eldrivna BMW i4 i München. Från 2026 ska modeller i nästa generations elbilar med samlingsnamnet Neue Klasse börja tillverkas där. Men även efter att det slutat rulla av fossilbilar från bandet i München 2027 innebär det inte att BMW endast bygger elbilar.

Precis som när tillverkningen av förbränningsmotorer lades ned där flyttades produktionen till BMW:s fabriker i andra länder. Där det också kommer byggas bensin- och dieselbilar även efter 2027.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!