Endast elbilar från Hyundai i Norge – från nästa vecka

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 dec 2022

Norge ligger som bekant före både oss i Sverige och alla andra marknader när det kommer till elektrifiering av fordonsflottan. Det påverkar också vilka bilar som erbjuds där. Kinesiska tillverkare som vill etablera sig i Europa med elbilar har flera gånger valt att lansera modeller i Norge först.

Men även redan etablerade märken möblerar om i utbudet. Redan från 1:a januari 2023 – alltså nästa tisdag – kommer Hyundai endast sälja helt eldrivna modeller i vårt västra grannland.

Med det försvinner alltså laddhybriderna ut sortimentet i Norge. Sedan 2020 säljer Hyundai endast laddbara bilar där.

– Vi har stor tilltro till den modellportfölj vi redan har och när vi nu lanserar helt nya Ioniq 6 är tiden för att endast sälja helt eldrivna modeller på den norska marknaden, säger Thomas Rosvold från Hyundai i Norge i ett uttalande.

Norge blir med det första landet i världen där Hyundai endast säljer elbilar. Vad som låter som ett stort beslut kommer i princip inte ändra mycket. Enligt Norsk Elbilforening utgör helt eldrivna modeller sedan flera år 90 procent av Hyundais försäljning i Norge.

I år var siffran enligt Hyundai till och med 93 procent. Att fylla på med ytterligare sju procent under nästa år borde alltså inte vara en allt för svår uppgift.

Sedan tidigare har även importören av Volkswagen i Norge beslutat att endast ta in eldrivna modeller till landet från 2024. Norska parlamentet Stortinget har också röstat för ett mål om att endast ha försäljning av utsläppsfria nya bilar från 2025.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: