EU godkänner miljardprojekt för batteriutveckling – svenska Northvolt medverkar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 jan 2021

Majoriteten av världens tillverkning av batterier till elbilar sker idag i Asien. Det vill EU-kommissionen ändra på och har nu godkänt en ny upplaga av projektet ”European Battery Innovation”.

Projektet var planerat sedan tidigare och är den andra rundan av ”European Battery Innovation”, som förkortas EuBatIn. Det första gick av stapeln 2017 och även då deltog Sverige tillsammans med sex andra länder – något som även bidrog till att Northvolt kunde starta sin verksamhet.

Vid sidan av Sverige deltar den här gången ytterligare elva länder som tillsammans investerar 2,9 miljarder euro, alltså över 29 miljarder kronor. Utöver det kommer privata aktörer skjuta till ytterligare 9 miljarder euro.

Pengarna ska användas till över 300 olika forskningsprojekt kring batterier där 42 företag deltar tillsammans med ett stort antal universitet och forskningsinstitut.

För Sveriges del innebär det att Northvolts utvecklingsavdelning i Västerås ska utökas och kommer att spela en viktig roll för europeisk forskning kring batterier.  

Huvuddelen av projekten, och därmed pengarna, kommer att gå till företag i Tyskland. Men också Tesla kommer kunna ta del av stödet genom bland annat ekonomiskt stöd för den kommande fabriken utanför Berlin. På samma sätt kan Northvolt få pengar till batterifabriken som de också planerar i Tyskland tillsammans med Volkswagen.

Satsningen är både en del i kommissionens ambitiösa klimatmål med ett nettonollutsläpp inom unionen till 2050, men också ett taktiskt drag för att säkra jobb och konkurrenskraft.

EU-kommissionen trycker på vikten av samarbete mellan länderna vid utvecklingen av framtidens batteriteknologier.

– För den typen av enorma utmaningar som det innebär för den europeiska ekonomin är risken för stor för ett enskilt medlemsland att genomföra det på egen hand, sa Margrethe Vestager som är EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!