EU vill se laddstationer var sjätte mil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 jul 2021

Semestern har ännu inte börjat i Bryssel och nu kommer uppgifter om att EU planerar nya regler för möjligheten att ladda sin elbil under semestern i Europa.
EU-kommissionen vill sänka utsläppen i unionen med 55 procent till 2030 och på längre sikt skapa ett koldioxidfritt EU till 2050.
I veckan ska därför en plan med det pigga namnet ”Fit for 55” läggas fram. Den ska bland annat göra det enklare att ladda under resor med elbil genom Europa.
Bland annat skriver den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung att kommissionen vill tvinga EU:s medlemmar att garantera ”kraftfulla” laddstationer var sjätte mil utmed de viktigaste vägarna inom EU senast år 2025.
Exakt vilken effekt det skulle innebära vid laddstationerna framgår inte. Men då det talas om ”kraftfulla” laddare bör det handla om någon form av snabbladdning.
Medlemsländerna måste även se till att det ska vara enkelt att ladda och betala med en tydlig översikt av priserna.
Planerna ska även innefatta krav på stationer med vätgas för lastbilar var 15:e mil. Så kallad ”grön vätgas”, alltså vätgas som framställs utan utsläpp från koldioxid, spelar en viktig roll i EU:s omställning till grön industri.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: