Elbilen logo Meny

Everrati presenterar elektrifierad Land Rover IIA

Med sin spartanska inredning och enkla men robusta konstruktion är en klassisk Land Rover så långt du kan komma från en modern och uppkopplad elbil.

Men det i sig är ju inget hinder från att köra den på el. Den brittiska konverteringsfirman Everrati har specialiserat sig på att elektrifiera klassiska bilar. Efter att ha tagit sig an flera Porsche och en Mercedes SL Pagoda föll valet nu på en Land Rover IIA.

Modellen skapades den brittiska designern Maurice Wilks och är erkänd som en av de främsta off-road bilarna någonsin. Det är även en av Land Rovers mest ikoniska bilar då det var den första kommersiella 4×4 bilen tillgänglig för allmänheten.

Land Rover IIA tillverkades mellan åren 1961-1971 – intressant nog samma perioden som Land Rover ägde omkring 90 % av Australiens 4×4-marknad.

Den nya Land Rover:n kommer med en egenutvecklad eldrivlina som tagits fram och byggts av Everrati i Oxfordshire och bjuder på 150 hästkrafter. Dessutom kommer elbilen att komma i flera olika utföranden med både hard top, soft top och en rad olika fälgfärger

Priset börjar på 150 000 pund, omkring 1,8 miljoner kronor, men frågan är om de potentiella köparna nöjer sig med en räckvidd på knappa 20 mil.

I sitt arbete med att elektrifiera den gamla dinosaurien gav nämligen inte Everrati den ett större batteri än på 60 kWh. Kanske ett orättvist sätt att fira klassikern på dess 60 års dag?

Text: Sigge Dackevall

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-09-15