Fem stjärnor till ID. Buzz, Lucid Air, MG4 och Maxus MIFA 9 i Euro NCAP

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 dec 2022

Euro NCAP har avslutat årets sista runda av krocktester. Med en stadig ström av nya eldrivna modeller på marknaden var det även den här gången ett gäng elbilar som testades.

Närmare bestämt fyra stycken och gemensamt för de alla är att de tilldelades toppbetyget fem av fem stjärnor.

Bland testkandidaterna hittas bland annat Volkswagen ID. Buzz – en modell som nu i helgen tilldelades priset ”Årets Elbil” av tidningen Elbilen.

Även i krocktesterna lyckades ”Buzzen” bra och tilldelades betyget 92 procent för skydd av vuxna och 87 procent för skydd av barn. Bilens säkerhetssystem fick också högt betyg med 90 procent, men skyddet av fotgängare var med 60 procent det sämsta av de fyra elbilar som testades.

”Systemet fungerade tillfredsställande i testerna av dess reaktion på fotgängare och i tester av dess reaktion på cyklister, och kollisioner undveks i många fall”, kommenterar Euro NCAP resultatet.

Bäst skydd av fotgängare bland de fyra elbilarna har Lucid Air, som tilldelades 78 procent. Även de som sitter i bilen är bra skyddade enligt Euro NCAP som ger bilen 90 procent för skydd av vuxna och 91 procent för skydd av barn. Assistanssystem som autobroms, varning för trött förare och bra fungerande filhållningssystem ger Lucid Air ett betyg på 84 procent för dess säkerhetssystem.

En kvaddad Lucid Air

Den mindre MG4 får inte riktigt lika höga betyg, men klart godkänt och modellen bekräftar ännu en gång att bilar ”Made in China” inte längre brister i säkerheten.

Skydd av vuxna passagerare tilldelas 83 procent och det för barn 80 procent. MG4 fick däremot kritik för bristande skydd av pisksnärtskador i baksätet.

Bilens säkerhetssystem och skydd av fotgängare får också de mer än godkänt med ett betyg på 78 respektive 75 procent.

Sist ut är den åttasitsiga minibussen Maxus Mifa 9. Också den är klar för Sverige, men exakt när och vad den kostar har ännu inte meddelats.

Testerna visar att Mifa 9 erbjuder bra skydd för passagerarna med betyget 93 procent för skydd av vuxna och 89 procent för skydd av barn. På det stora hela fungerade säkerhetssystemen tillfredsställande och gavs betyget 83 procent, men igenkänning av hastighetsskyltar var inte tillräckligt bra. Skyddet av fotgängare gavs betyget 73 procent.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: