Femton nya elbilar från Nissan till 2030

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 nov 2021

Femton nya elbilar till 2030 – det är Nissans nya löfte i strategin Ambition 2030 som nu läggs fram.  Totalt ska det lanseras 23 nya elektrifierade modeller till 2030, varav majoriteten alltså är rena elbilar. 

Att takten ökas rejält visas också av att en stor del av de femton elbilarna ska lanseras före 2030, nämligen senast år 2026. För att lyckas med omställningen investerar Nissan över 150 miljarder kronor. Som ett konkret mål för investeringen lyfte Nissan fram utveckling av batteriteknik.

Fram till 2028 ska kostnaderna för batterier sänkas med 65 procent. Dessutom ska tillverkaren då endast använda litiumjonbatterier som är fria från kobolt och som använder sig av solid state-teknik. Med det ska laddtiderna sänkas med en tredjedel och en pilotanläggning för solid state-batterier ska tas i bruk år 2024. 

Nissan visade också fyra konceptbilar som alla har ordet ”Out” i namnet och fokuserar på olika livsstilar. ”Chill-Out” är som namnet antyder en studie i hur bilen kan användas för att slappna av och visar Nissans tankar kring hur innerutrymmet kan utformas för det. Bland annat med stolar som går att fälla ordentligt för att kolla på film. 

”Chill-Out” är byggd på den aktuella plattformen CMF-EV, som Nissan delar med Renault, och som även används till den försenade elbilen Ariya som lanseras nästa år. 

De andra tre koncepten är däremot mer av visioner och skiljer sig en hel del åt. Så är till exempel ”Max-Out” en tvåsitsig öppen sportbil men de båda och ”Hang-Out” och ”Surf-Out” som båda riktar sig mot de som vill uppleva mer äventyr i naturen. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!