Fiat Panda nu med eldrift – en bil för ”hela världen”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 jun 2024

Det har länge talats om att Fiat ska lansera en eldriven version av sin klassiska Panda. Och nu är den här! Eller ja, vi får i alla fall se bilder på en bil. Men om det verkligen är den produktionsklara versionen låter vi vara osagt, för det finns ett uns av koncept hos det vi får se.

Exakt när den lanseras och vad priset blir avslöjas inte. Men Fiat skriver att Grande Panda mäter 3,99 meter på längden, vilken gör den 60 centimeter längre än originalpandan och drygt 30 centimeter länge än dagens Fiat Panda. Med det ska insidan – som vi inte får se – rymma fem personer och Fiat beskriver Grande Pande som “idealisk för moderna familjer och krävande stadsmiljöer över hela världen”.

Den nya, stora Pandan visar också på Fiats nya designspråk, något som enligt tillverkaren ska tilltala kunder i hela världen. För ambitionen är hög med Grande Panda som ska lanseras på marknader i Europa, Mellanöstern och Afrika. Då förmodligen inte som helt överdriven överallt, för Grande Panda kommer också med en hybriddrivlina.

Designen kan beskrivas som modern, med pillade strålkastare i fronten och ett både kantigt och markerat bakparti. Utöver det är Grande Panda också början på en större satsning med en serie inom vilken det lovas en ny modell om året fram till 2027. De kommer alla dela teknik med varandra och byggas på ägaren Stellantis plattform STLA Smart.

Vilket betyder att vi kan räkna med samma drivlina som hos koncernkollegan Citroën ë-C3. Fiat har ännu inte avslöjat batteristorlek och effekt, men en rimlig gissning är ett LFP-batteri på 44 kWh och framhjulsdrift med 113 hästkrafter, som hos Citroën ë-C3.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!