Elbilen logo Meny

Fisker visar produktionsklar Ocean – tillverkning börjar nästa år

När biltillverkare talar om när en ny modell ska börja tillverkas handlar det i bästa fall om vilket kvartal som är tänkt.

När Fisker nu presenterar en produktionsklar version av den kommande elsuven Ocean vid bilsalongen i Los Angeles är det betydligt mer tydligt än så.

Om ett år, den 17 november 2022 (också det en torsdag för övrigt),  drar produktionen av Ocean igång hos Magna i Österrike. Bilen kommer erbjudas i de tre versionerna Sport, Ultra eller Extreme och även de amerikanska priserna fick vi veta.

Instegsmodellen Sport kommer med framhjulsdrift, 272 hästkrafter och en räckvidd på 40 mil. 0-100 ska gå på 6,9 sekunder och startpriset är satt till 37 499 dollar, omkring 330 000 kronor.

Ultra är trots namnet alltså mellanversionen som har fyrhjulsdrift från två elmotorer med en effekt på 544 hästkrafter, en räckvidd på 54 mil och ett startpris från 49 999 dollar, omkring 440 000 kronor. Spurten 0-100 går här betydligt snabbare och ska klaras av på 3,9 sekunder. Men om det inte räcker får du istället kika på versionen Extreme som klarar 0-100 på 3,6 sekunder.

Även Extreme kommer med fyrhjulsdrift och en något högre effekt på 551 hästkrafter samt längre räckvidd på 56 mil. Priset börjar då på 68 999 dollar, vilket är ungefär 610 000 kronor.

Det blir också priset på de första 5 000 tillverkade exemplaren som får namnet Fisker Ocean One och få en del specialutrustning som inte nämndens i detalj.

De olika versionerna utrustas även med olika batteripaket. Sport får till exempel koboltfria LFP-batterier, men Ultra och Extreme batterier med cellkemin nickel-mangan-kobolt (NMC). Någon information kring laddning presenterades inte, men Ocean ska även komma med tvåvägsladdning och alltså kunna ge ström till andra elektriska prylar.

Inredningen är vegan och helt tillverkad av återvunna material som fisknät samt gamla t-shirts. Ovanför mittkonsolen hittas en stående pekskärm på 17,1 tum, som kan fällas till horisontellt läge när bilen är parkerad för att kolla på film.

Fisker Ocean kommer med en del lekfulla funktioner. Det tidigare presenterade konceptet ”California Mode” som drar ned alla fönster med en knapptryckning för lite cab-känsla har behållits till serietillverkningen. Och i “Limo Mode” ges baksätespassagerare kontrollen över bland annat luftkonditionering och ljudnivå. De olika körlägena har fått namnen ”Earth” och ”Fun”, istället för till exemåel ”Eco” och ”Sport”. I versionerna Ultra och Extreme hittas även körläget ”Hyper” som vi får gissa är ännu roligare än ”Fun”.

Försäljningen ska starta i slutet på nästa år och en lanseringe i Europa är också planerad. Något datum och priser för Sverige finns ännu inte.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-11-18