Fler patent kring elektrifiering visar på omställning i bilindustrin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 mar 2022

Att omställningen till eldrift är i full gång råder det ingen tvekan om. Biltillverkarna tycks försöka överträffa varandra med nya strategier och löften om när förbränningsmotorn ska fasas ut ur produktionen.

Nyhetsbyrån Reuters gjorde förra året en sammanställning som visade att världens biltillverkare lovar investeringar inom satsningar på eldrift på sammanlagt 4 700 miljarder kronor – lika mycket som Sveriges årliga BNP. Rapporten visade också på en ökning jämfört med för tre år sedan då den samlade investering var 2 700 miljarder kronor.

Att lova något är en sak. Men först när löftet omvandlas till handling leder det till resultat. Och det tycks det nu göra.

Forskare vid Chalmers

I biltillverkarlandet Tyskland meddelar landets patentverk nu en kraftig nedgång i antalet patent rörande teknik för förbränningsmotorer. Med Volkswagenkoncernen, BMW och Mercedes i landet brukar just det vara området med flest patentansökningar. 2021 visade däremot på en minskning med 15,1 procent jämfört med året innan.

Samtidigt ökade patenten för teknik kring utveckling av elmotorer. I kategorin ”Elektriska maskiner och anordningar, elektrisk energi” ökade ansökningarna med över 20 procent. Det var också ett av få områden där patentansökningarna ökade under 2021.

Utvecklingen är egentligen inte förvånande. Både Audi och Mercedes har lagt ned utvecklingen av en ny generation av förbränningsmotorer. Ökningen av antalet patent kring elektrifiering visar också att det faktiskt är något som det investeras i.

Flest patent inom elektrifiering lämnades in från Bosch, följt av BMW och underleverantören Schaeffler. Bilindustrin har också en total dominans när det kommer till att skicka in patent. Alla tio företag som skickat in flest ansökningar var biltillverkare eller underleverantörer till bilindustrin.

Enligt statistik från det svenska patentverket utgjorde kategorin ”Elektroteknik” 21 procent av patentansökningarna förra året, eller 463 av 2196 stycken. En fjärdedel av dem var inom området ”Elektriska maskiner, energiteknik” som steg något jämfört med tidigare år.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: