Fler stora el-pickuper när USA miljardsatsar på eldrift

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 apr 2021

Redan kort efter att det stod klart att Joe Biden skulle ersätta Donald Trump i Vita Huset började amerikanska biltillverkare presentera sina nya, fossilfria planer. Den nye presidenten har nu också lagt fram en plan som innebär miljardinvesteringar i omställningen till elbilar.

Men elektrifieringen ser också ut att ske på ”the american way” med stora modeller och pickups. Rivian ska börja sälja sin pickup R1T i juni, Ford har sagt att klassikern F-150 ska komma med elmotor och General Motors återupplivar jättebilen Hummer i elektrisk version, både som pickup och SUV.

Och så har vi så klart Tesla Cybertruck.

Nu meddelas att även ytterligare en stor pickup ska få elmotor. Det handlar om Chevrolet Silverado som ska utrustas med General Motors modulära batterisystem Ultium och få en räckvidd på över 60 mil.

Någon bild på modellen visades inte. Istället bjöds på en kort video där bokstaven ”E” i Silverado lyser i blått.

Mer än så och att den ska bli billigare än Hummer EV får vi inte veta. Modellen ska precis som Hummer EV byggas i fabriken ”Factory Zero” i Detroit och GM-chefen Mark Reuss sparade inte på orden i ett uttalande om vad som ska tillverkas där.

– Fordonen från Factory Zero kommer förändra världen och hur världen ser på elbilar, sa han.

Fabriken byggs om för att kunna tillverka stora volymer av elbilar. Gatan utanför har döpts om till ”Electric Avenue” och  General Motors planerar att lansera 30 nya elbilar de kommande fem åren.

USA:s president Joe Biden planerar att investera två biljoner dollar i landets infrastruktur de kommande åtta åren. Det handlar bland annat om att renovera landets vägar och broar, men en stor pott av pengarna, 174 miljarder dollar, är öronmärkta för elbilar. Pengarna ska bland annat användas till att bygga en halv miljon laddningspunkter samt som ekonomiskt stöd till både tillverkare och som skatteförmåner till köpare av elbilar.

Framförallt ska det paketet göra att tillverkningen av elbilar och batterier sker i USA – och underförstått inte i Kina.

Förmodligen kommer Joe Biden även göra om dagens system med subventioner för elbilar. Bland annat uppges bonusen öka från dagens maxbelopp på 7 500 dollar till 10 000 dollar. Enligt rådande regler delas pengar också endast ut till 200 000 bilar per tillverkare, en gräns som både Tesla och General Motors har passerat.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!