Flera studier visar: elbilar dominerar om max fem år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 jan 2021

Under årets första veckor ramlade sifforna för nybilsförsäljningen 2020 i flera länder in. Nästan alla visade på en tydligt uppgående trend för bilar med eldrift. Trots coronapandemi och osäkert ekonomiskt läge – men också tack vare statliga stöd i form av miljöbonus och skattelättnader.

Flera studier från bland annat brittiska University of Exeter, BloombergNEF och McKinsey pekar på att det inte rör sig om en tillfällig uppgång. Tvärtom, antalet sålda elbilar kommer öka snabbt under kommande år och det oavsett hur de statliga stöden utvecklar sig.

Studierna kommer alla fram till samma slutsats: vi befinner oss nära vändpunkten för när elbilar kommer att dominera försäljningen i ett stort antal länder.

Någon gång mellan år 2023 och 2025 kommer priset på elbilar vara jämförbart det för med bensin- och dieselbilar. Den väntade utvecklingen förklaras främst i de kraftigt sänkta priserna på litiumjonbatterier under de senaste tio åren.

2020 hade priset för litiumjonbatterier sjunkit till 137 dollar per kWh, en minskning på 89 % jämfört med 2010 då kostnaden var 1 100 dollar per kWh.  

Vid ett tillfälle förra året sjönk bland annat priset på batterier till under 100 dollar per kWh. Det är en utveckling som analytikerna tror kommer bli allt vanligare eller till och med vara möjligt att pressa ytterligare.

Enligt studien från BloombergNEF finns det hopp om att storskalig produktion av solid-state-batterier är möjlig till en kostnad som är endast 40% av dagens litiumjonbatterier.

Idag är Norge det enda land i världen där elbilar redan överstiger hälften sålda bilar. Under 2020 uppgick andelen till 54,3 % av nybilsmarknaden.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!