Fokus på mjukvara – NIO öppnar teknikhubb i Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 jul 2023

NIO har på kort tid lanserat fem olika modeller i Sverige. Att den kinesiska tillverkaren menar allvar med etableringen på den europeiska marknaden sedan starten förra hösten visas nu med en ny satsning. I Berlin öppnar NIO nu sin europeiska teknikhubb där det ska utvecklas ny teknik för att skapa nya upplevelser i bilen. Det handlar om teknik för funktioner ”specifikt för europeiska användares behov”, men även att anpassa och testa funktioner som utvecklats för den kinesiska marknaden. Förutom tekniken i bilarna ska ett team vid kontoret i Berlin ansvara för NIO Power, alltså laddinfrastruktur och NIO:s lösning med stationer för batteribyten.Sedan tidigare har NIO en europeisk designstudio i München.

– Med vår nya plats i Berlin kommer NIO att attrahera världens bästa mjukvaruutvecklare och ingenjörer för framtidens bilar definierade av en förstklassig användarupplevelse, säger NIO:s europachef Hui Zhang.

NIO ser sig mer som ett tech-bolag än en traditionell biltillverkare. Av företagets 10 000 anställda inom forskning och utveckling arbetar 6 000 med mjukvara. Stort fokus ligger därför på att förbättra just bilens mjukvara och lägga till nya funktioner genom trådlösa uppdateringar over the air, OTA. NIO skiljer där på ”Firmware Over the Air” (FOTA) där bilens mjukvara samt upp till 50 styrenheter uppdateras, samt ”Software Over the Air” (SOTA) där nya funktioner skickas ut. Med FOTA är det därför möjligt att göra ändringar på bilens grundläggande funktioner som chassi och drivlina.  

NIO har som mål att genomföra en FOTA-uppdatering var tredje månad. Nästa att rulla ut kommer innehålla funktionen Smart Charging som presenteras som NIO:s svar på ”de dynamiska elpriserna som har påverkat användare i hela Europa”. Bilen kan kolla elpriset i realtid och utifrån det lägga upp en laddstrategi. Enligt NIO ska Smart Charging göra det möjligt att spara upp till 50 procent av kostnaderna för elförbrukning under ett år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: