Fokus på södra Europa i Stellantis satsning på snabbladdare

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 nov 2021

Koncernen Stellantis har presenterat planer på att bygga 15 000 laddstationer runt om i Europa. Detaljerna kring hur stor andel av dem som kommer vara snabbladdare var då otydligt. Men nu presenteras lite mer information kring satsningen.  

Fokus på utbyggnaden är i alla fall till en början södra Europa, där laddinfrastrukturen ofta är sämre utbyggd än på de norra och västra delarna av kontienten. Första steget av satsningen har döpts till Atlante och innebär etablering av snabbladdare i Italien, Frankrike, Spanien och Portugal.  

Effekten kommervara på mellan 100 och 175 kW och strömmen ska komma från förnyelsebara källor. Bland annat vill Stellantis utrusta stationerna med solceller på taket och även använda uttjänta elbilsbatterier för att lagra el.  

Den första stationen ska redan vara under konstruktion i norra Italien och ytterligare 700 platser i de fyra länderna ska vara utvalda.  Enligt Stellantis ska 70 snabbladdare finnas på plats inom ett halvår, men någon exakt tidsplan för resten och om även Sverige finns med i planerna nämns inte. Däremot att 5 000 snabbladdare ska finnas år 2025 och 35 000 år 2030.

Stellantis beskriver satsningen som ett direkt svar på EU-kommissions klimatplan “Fit for 55”. Med den vill unionen minska utsläppen med 55 procent till år 2030 jämfört med nivåerna 1990.  I linje med Fit for 55 säger Stellantis därför att de bidrar med att etablera snabbladdare med 6 mils mellanrum utmed viktiga vägar.  

– Atlante-projektet och snabbladdningsstationer i södra Europa är det steg som måste tas för att eldriven mobilitet ska kunna utvecklas och för att man ska kunna resa långa sträckor utan att behöva vänta i evigheter på att ladda fordonet, sa Roberto di Stefano som är chef för Free2Move eSolutions somär en av Stellantis partners i projektet. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: