All-Electric Ford Mustang Mach-E

Ford sänker priset på Mustang Mach-E

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 jan 2023

På sikt har Ford satt upp målet att bli ledande inom elbilar på den amerikanska marknaden. Men de blundar heller inte för det försprång Tesla har. Som ett första delmål vill Ford därför etablera sig som nummer två, efter Tesla.

Det lyckades Ford också med under förra året. För att behålla andraplatsen ska tillverkningen av elbilen Mustang Mach-E i år öka till 130 000 exemplar – och även bli billigare.

Genom att skala upp produktionen vill Ford också minska väntetiderna för den som beställer en Mustang Mach-E.

”Och med högre produktion minskar vi kostnaderna, vilket gör att vi kan dela med oss av besparingarna till kunderna”, skriver Fords vd Jim Farley på twitter.

Beroende på version sänks priset på Mustang Mach-E i USA med upp till 5 900 dollar, omkring 61 000 kronor.

Lika stor prissänkning kan även svenska kunder glädjas över. Bakhjulsdrivna Ford Mustang Mach-E med det mindre batteripaketet för 44 mils räckvidd kostar nu från 699 900 kronor.

Hur det påverkar försäljningen här återstår att se. Förra året registrerades 2 239 exemplar av Mustang Mach-E i Sverige. Det var ett exemplar mer än Tesla Model 3, som registrerades i 2 238 exemplar.

Prissänkningen ses också som ett direkt svar på att Tesla har sänkt priserna på Model 3 och Model Y i USA, Kina och Europa. Här i Sverige blev bakhjulsdrivna versionen av Model Y med det 150 000 kronor billigare över en natt och kostar nu från 539 990 kronor.

Analytiker spådde att det kunde innebära starten på ett priskrig bland elbilar där andra tillverkare tvingades sänka priset för att konkurrera med Tesla.

Hittills är Ford däremot först ut med att även de sänka priserna. Volkswagenkoncernens chef Oliver Bume har gjort klart att de inte är intresserade av ett priskrig med Tesla.

– Vi har en tydlig prisstrategi och fokuserar på tillförlitlighet. Vi litar på styrkan i våra produkter och varumärken, sa Oliver Blume till tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung i helgen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: