Ford siktar på att bli nummer två på elbilar i USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jan 2022

Igår meddelade Tesla att de levererade över 930 000 bilar till kunder under förra året. Tesla kan alltså knappast kallas för uppstickare längre. I relation till de traditionella biltillverkarna är Tesla däremot ännu en nykomling. Men en nykomling med ett rejält försprång när det kommer till att bygga elbilar.

Ford säger nu till nyhetsbyrån Reuters att de siktar på att kunna tillverka 600 000 elbilar per år inom två år. Med det ska Ford bli USA:s näst största tillverkare av elbilar efter Tesla.

Ford har ännu endast en elbil att erbjuda i form av Mustang Mach-E. Men antalet elbilar ska öka under kommande år och med den eldrivna versionen av pickupen F-150 ser den amerikanska tillverkaren att ha prickat rätt. I alla fall bland amerikanska kunder som redan förbokat nästan 200 000 exemplar av F-150 Lightning, som den eldrivna pickupen kallas.

All-Electric Ford Mustang Mach-E
Ford Mustang Mach-E

Men konkurrensen med eldrivna pickuper hårdnar. Rivian har redan börjat bygga sin R1T, om än ännu i liten skala. Och imorgon är det dags för General Motors att presentera sin eldrivna version av pickupen Silverado.

Ford möter konkurrensen med att nu öka produktionsplanerna för F-150 Lightning – igen.

I slutet av sommaren dubblades målet från 40 000 till 80 000 tillverkade exemplar per år. Det höjs nu till 150 000 per år. Även tillverkningen av Mustang Mach-E skruvas upp till 200 000 exemplar om året senast 2023.

Om alla som förbokat en F-150 Lightning också slutför sitt köp återstår att se. Ford marknadsför modellen som en riktig arbetsmaskin som kan dra släp på upp till 4,5 ton, tvåvägsladdning och flera eluttag för att koppla in verktyg samt en frunk som är större än bagageutrymmet hos en vanlig småbil.

F-150 Lightning ska erbjudas med två olika batteripaket, men Ford har inte sagt hur stora de är. Med det mindre ska räckvidden vara 37 mil och med det större upp till 48 mil.

Modellen börjar säljas i USA under våren med ett startpris från 39 974 dollar, omkring 350 000 kronor. Det är ännu oklart om F-150 Lightning även ska säljas i Europa.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: