Ford uppges jobba på eldriven Focus

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 nov 2021

Den europeiska marknaden spelar en viktig roll i Fords omställning till elbilar. Idag har tillverkaren endast en elbil i sitt program, Mustang Mach-E, samt transportbilen transit som nu testas.

Men år 2030 vill Ford endast sälja elbilar här. Bland annat investeras en miljard dollar i fabriken i Köln för att ställa om för tillverkning av elbilar. Där ska flera nya mindre elbilar tillverkas som blir speciellt framtagna för Europa.  

Enligt brittiska Autocar kommer en av modellerna vara en eldriven version av storsäljaren Focus. Även med elektrisk drivlina borde Ford då satsa på en volymmodell som av allt att döma kommer byggas på Volkswagens elbilsplattform MEB, samma som idag används för modellerna i ID-familjen.  

Ford har som första externa tillverkare ett avtal med Volkswagenkoncernen om att använda MEB för egna elbilar. I första hand ska den användas för att ta fram en ny elsuv, men på längre sikt behövs det även andra modeller.  

En Ford Focus på MEB-plattformen skulle vi då kunna räkna med en drivlina och prestanda i samma klass som Volkswagen ID.3.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: