Annons:

Forskare skapar stabila batterier med litiumelektrod

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

13 dec 2017

Elbilsbatterier med ultratunna litiumelektroder skulle öka räckvidden dramatiskt, men tekniken kan leda till både bränder och explosioner. Korrosion som påverkar både prestanda och livslängd är ett annat problem. Nu har en grupp forskare vid Waterloo-universitetet i Kanada hittat en lösning.

Genom att blanda in fosfor och svavel i elektrolyten har de fått batterier med litiumelektroder att hålla 400 laddcykler. Detta då ämnena bildar en extremt tunn glasliknande skyddande hinna över elektroden. Hinnan förhindrar uppkomsten av så kallade dendriter – utväxter i nanoskala som leder till kortslutning och därför påverkar batteriet negativt.

Hinnan uppstår dessutom spontant, vilket innebär att ingen dyr tillverkningsmetod krävs för de nya batterierna, som dessutom sägs kunna ge tre gånger så lång räckvidd.

– Det här kommer att leda till billiga och säkra batterier med lång livslängd som ger elbilar mycket bättre räckvidd, säger Quanquan Pang, en av forskarna i teamet som nu har beskrivit tekniken i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Joule.

Forskarna bakom tekniken hävdar visserligen att den är lovande, men säger inget om när den kan kommersialiseras. Vill du skapa dig en egen bild av huruvida tekniken blir en hit? Läs hela artikeln här och berätta för oss vad du tror om metoden.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: