Forskare vid Stanford utvecklar ultratunna solceller
Carl Undéhn
7 jan 2022
Användningen av solceller för att öka räckvidden hos elbilar har ännu inte riktigt slagit igenom. Men flera tillverkare är på väg att erbjuda tekniken och i takt med att solcellerna utvecklas kan det spela en allt viktigare roll i framtiden.
För att det ska fungera måste solcellerna vara lätta, kunna anpassas efter karossen och samtidigt ge så mycket energi som möjligt. Forskare vid Stanford har nu utvecklat en ny typ av solceller som uppfyller just det. Resultaten av forskningen presenterades i decemberutgåva av tidskriften Nature.
De nya solcellerna är 15 gånger tunnare än papper och mäter en tjocklek på under 200 nanometer. De beskrivs därför som ultratunna, ultralätta och så anpassningsbara att det de även går att integrera i kläder – eller på elbilar.
Majoriteten av dagens solceller är tillverkade av kisel som är förhållandevis billigt. Men det gör det också svårt att skapa flexibla solceller för att anpassa den till olika former som en bilkaross.
– Kisel utgör 95 procent av solcellsmarknaden i dag, men är långt ifrån perfekt. Vi behöver nya material som är lätta, böjbara och uppriktigt sagt mer miljövänliga, säger Krishna Saraswat som är en av medförfattarna till Stanford News.
De nya solcellerna som Stanford tagit fram använder sig av TMD (Transitional Metal Dichalcogenides) som halvledare, ett av de så kallade supertunna ”mirakelmaterial” som det bedrivs forskning kring vid olika universitet runt om i världen.
Att det kan användas till att bygga just solceller är känt sedan tidigare. Cellerna som tagits fram vid Stanford visar däremot på en bättre upptagningsförmåga av solljus än tidigare försök.
Enligt forskarna och författarna till artikeln ska det trots alla fördelar och ny teknik inte vara dyrt att tillverka den nya typen av solceller om produktionen skalas upp.