Fyra nya eldrivna bilfärjor till Stockholms skärgård

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 okt 2022

Trafikverket miljardsatsar och köper in fyra eldrivna och på sikt självkörande bilfärjor som ska trafikera i Stockholms skärgård. Investeringen är den del av Vision 45 som har som mål att all färjetrafik ska klimatneutral till 2045.

– Det här är den största investering som Färjerederiet någonsin gjort och är ett stort steg både för klimatet och i teknikutveckling för säkrare sjöfart, säger Erik Froste som är rederichef hos Färjerederiet som driver alla bilfärjor i Sverige.

De fyra färjorna ska byggas i Nederländerna och den första är planerad att levereras till sommaren 2024. Utöver det köper Trafikverket även in automooring anläggningar – system för automatiskt lägga till vid kaj genom vakuumsug –  samt utrustning för laddning till en total kostnad av en miljard kronor.

Färjorna ska lära sig rutten och med tiden kommer det räcka med en knapptryckning för att aktivera automatisk navigering.

– Tekniken fungerar som ett stöd för personalen. Det tekniska systemet höjer säkerheten och gör det datorer gör bäst – lär sig att upprepa samma handlingsmönster. På så sätt hittas den mest miljövänliga körningen, säger Erik Froste.

Även om färjorna går på el finns det också dieselmotor som ska tankas med HVO som kan användas i ett nödfall.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!