Geely HQ_Foto_GEely

Geely vill bygga elbilar med Foxconn

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 jan 2021

Att omställningen till eldrift även kommer leda till stora förändringar inom bilindustrin har länge varit ett faktum. Nu meddelar Volvos kinesiska ägare Geely att de inleder ett partnerskap med taiwanbaserade Foxconn, världens största tillverkare av hemelektronik.

Geely och Foxconn bildar ett gemensamt bolag för att tillverka och agera konsulter till bilföretag och andra aktiva inom mobilitetsbranschen. Geely-chefen Li Shufu skrev själv under avtalet, men även om båda företag kommer ha lika stora andelar i det nya ännu namnlösa samarbetet får Foxconn en plats mer i ledningen.

När Geely i september 2020 visade sin nya elbilsplattform SEA presenterades den som ”open source” med det uttalade målet att erbjudas även andra tillverkare. Om plattformen också ingår nämns inte. Men genom samarbetet med Foxconn förenklas möjligheterna att erbjuda SEA som en smidig väg för mindre tillverkare att gå från prototyp till seriebil.

Foxconn är annars kanske främst känt för att tillverka datorjätten Apples produkter. Nyheten spär därför på ryktet om Apples planer på en egen elbil, men inga ytterligare partner nämns.

Nyligen meddelade Foxconn också att de samarbetar med det kinesiska elbilstillverkaren Byton i arbetet med en el-SUV.

Samtidigt arbetar Geely med Kinas största söktjänst Baidu för att ta fram elbilar.

Tillsammans är nyheterna ännu fler tecken på att bilindustrin närmar sig de för hemelektronik och internet med allt mer utsuddade gränser mellan de olika branscherna. Införandet av nya och uppkopplade tjänster i bilar har visat sig vara en nästan lika stor – och utmanande – omställning som den att gå från fossil- till eldrift.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!