Geelys nya märke Zeekr visar sin första modell

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 apr 2021

Det har endast gått några veckor sedan det bekräftades att Volvos ägare Geely startar nya elbilsmärket Zeekr. Och redan idag visar de upp sin första modell.

Zeekr 001 är en crossover med coupéformad kaross som är byggd på Geelys nya elbilsplattform SEA. Modellen kommer med fyrhjulsdrift från två elmotorer med gemensam effekt på 400 kW och enligt Geely/Zeekr ska den få en räckvidd på 70 mil.

Den ska erbjudas med två batteripaket på 86 kWh eller 100 kWh, vilket förmodligen är versionen med 65 mils räckvidd.

Bilen har designats i Göteborg och mottot ska ha varit ”Inga fler tråkiga elbilar”. Resultatet ska vara en kombination av tekniska finesser som uppkoppling och ansiktsigenkänning, vilket kinesiska köpare förväntar sig, och mer europeiska köregenskaper.

Bilen ska klara 200 km/h och 0-100 på 3,8 sekunder.  

Zeekr skriver också att de i Kina ska satsa på ett eget nätverk av snabbladdare. Till år 2023 ska det finnas 2 200 stationer spridda över Kina. De ska erbjuda laddning med upp till 360 kW vilket ska göra det möjligt att ladda sin Zeekr 001 med 12 mils räckvidd på endast fem minuter.

Zeekr 001 ska lanseras i Kina i oktober i år och en global lansering är planerad att börja 2022. Batteridelning ska även vara en central del av lanseringen, men Zeekr lämnade inga fler detaljer kring det.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: