General Motors och Honda samarbetar för billigare elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 apr 2022

När kommer det elbilar som är billigare än idag? Kanske 2027, i alla fall om det utökade samarbetet mellan General Motors och Honda blir som planerat.

Redan idag samarbetar de båda tillverkarna kring suvar för den amerikanska marknaden. Det ska nu fördjupas och även innefatta utvecklandet av en ny elbilsplattform för billigare elbilar.
Grundstommen ska komma från General Motors plattform och batterisystem Ultium och planen är att bygga ”miljontals” elbilar från 2027.

Rent praktiskt handlar det om att ta fram standarder för olika modeller som båda tillverka kan använda sig av till en lägre kostnad. Som konkret exempel nämns endast utvecklandet av en elsuv från Honda som får namnet Prologue.

Den och de följande modellerna är främst tänkta för den amerikanska marknaden. Men det fördjupade samarbetet innehåller även delar som även vi i Europa kan komma att dra nytta av. De båda tillverkarna vill nämligen även gemensamt satsa på utveckling av billigare batteriteknik.

Honda e:Ny1

Nyligen presenterade Honda elsuven e:Ny1 som ska lanseras på europeiska marknader 2023. Tillsammans med elektronikjätten Sony ska Honda också utveckla och sälja elbilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!