Generös elbilsbonus ska ta Frankrike ur krisen

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

5 okt 2020

Elbilar står i fokus när Frankrike storsatsar för att få i gång landets ekonomi, som har backat rejält under coronakrisen. En av åtgärderna är en elbilsbonus på upp till 12 000 euro, motsvarande närmare 127 000 kronor.

Regeringen har beslutat att pumpa in motsvarande 85 miljarder kronor i fordonsindustrin, bland annat i form av lånegarantier. Ett av villkoren för att få del av stödpaketet är att jobb blir kvar i landet.

Åtgärden förefaller redan ha haft en effekt. Automotive News Europe rapporterar att Renault har omvärderat beslutet att utveckla en ny elmotor i Kina. Nu ska det i stället ske i Frankrike.

Ett annat krav är att företagen satsar på elfordon.

– Vi måste inte bara rädda fordonsbranschen, den måste också utvecklas, sa president Emmanuel Macron när satsningen presenterades.

Samtidigt kan lånegarantier och andra former av stöd till biltillverkarna inte lösa krisen på egen hand – bilarna måste också ut på marknaden.

Regeringen har därför beslutat att fram till årsskiftet höja elbilsbonusen från 6 000 till 7 000 euro. Detta för elbilar med ett inköpspris på upp till 45 000 euro.

Bonusen för elbilar i prisspannet 45 000 till 60 000 euro hamnar på 3 000 euro och för dyrare modeller utgår ingen bonus.

Den som skrotar sin fossilbränslebil och i stället köper en elbil får ytterligare 5 000 euro i bonus, förutsatt att han eller hon har en årsinkomst som understiger 18 000 euro. Tillsammans med den högsta elbilsbonusen handlar det om 12 000 euro, motsvarande 127 000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!