Genesis kommer med tre elbilar till Europa i år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 maj 2021

Hyundais lyxmärke Genesis har hittills inte funnits i Europa. Planen var att lansera märket förra året, något som stoppades av coronapandemin.

Men i sommar är det dags och den snabbt växande marknaden för elbilar här gör att Genesis vill lansera tre nya elbilar redan i år.

Först ut är dock sedanen G80 och suven GV80 med förbränningsmotorer. Men i slutet på året ska de tre elbilarna komma.

Det handlar också då om den lyxiga sedanen G80, men versionen med eldrift som nyligen visades upp på bilsalongen i Shanghai. Den har fyrhjulsdrift från två elmotorer, 370 hästkrafter klarar 0-100 på 4,9 sekunder. Den kommer med ett batteri på 87,2 kWh som enligt den kinesiska körcykeln ger en räckvidd över 50 mil. Vad det blir enligt WLTP återstår att se, men räkna med något kortare räckvidd.

G80 har också ett 800-voltssytem för att kunna ladda riktigt snabbt, från tio till 80 procent ska gå på 22 minuter.

Vilka de övriga två elbilarna är avslöjas inte. Men vi får veta att en av dem ska vara byggd på en elbilsplattform och förmodligen handlar det om elsuven GV60. Den ska precis som Ioniq 5 och Kia EV6 byggas på Hyundais och Kias gemensamma plattform E-GMP. Det betyder att också GV60 borde gå att ladda snabbt tack vare plattformens 800-voltsystem.

Bilarna ska säljas online, men det ska etableras showrooms i flera europeiska städer. Priserna ska enligt Genesis vara ”attraktiva” och ”transparenta”, vilket brukar innebära fasta priser på nätet och små möjligheter till att pruta.

Om även Sverige finns med i planerna har Hyundai Sverige ännu inte kommenterat.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: