Gigagreen – projekt för hållbar batteritillverkning i EU

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 sep 2022

Northvolt Ett i Skellefteå hör till pionjärerna i vad som väntas bli en ny stor industri i Europa: batterifabriker. Förutom biltillverkare som Volvo, Volkswagen, Tesla, Mercedes och Stellantiskoncernen har det även meddelats planer på europeiska fabriker från flera stora asiatiska batteritillverkare.

Hur alla dessa fabriker ska kunna tillverka batterier med ett så lågt klimatavtryck som möjligt är något som EU-projektet Gigagreen ska undersöka.

16 institutioner och universitet från åtta EU-länder – dock inte Sverige – kommer under fyra år gemensamt utveckla processer för mer hållbar tillverkning av celler till elbilsbatterier.

Minskad användning av energi vid tillverkningen och ett återvinningskoncept inbyggt i konstruktionen är andra teman som ska sättas under lupp. Även förbättringar av metoder vid tillverkning av celler kommer undersökas.

Projektet finansieras med 4,7 miljoner Euro, omkring 50 miljoner kronor, av EU.

Gigagreen beskriver sin uppgift som en vändpunkt för den växande industrin kring batterier inom Europa. Om alla planerade projekt blir verklighet kommer tillverkningskapaciteten i Europa stiga från dagens 26 GWh till 500 GWh innan år 2030.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!