Hållbarhet och självkörning – Honda visar nya koncept

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 sep 2023

Inför bilmässan Japan Mobility Show i slutet av oktober visar Honda tre koncept på elbilar. Två av dem får vi se bilder på redan nu, där det ena konceptet kommer med former som känns igen. Sustaina-C Concept har hämtat tydlig inspiration från tillverkarens första elbil Honda e från 2019. Karossens linjer har här stramats upp till ett mer kantigt utseende.

Men det är inte designen som är i huvudfokus utan hur konceptets tillverkas. Som namnet antyder handlar det om hållbarhet och delar av karossen är byggd av akrylharts, vilket är plast av återvunna material som även ska vara enkelt att återvinna igen efter bilens livstid. Mycket mer än så får vi däremot inte veta. Drivlina, batteri och räckvidd nämns inte.

Liknande satsningar har vi tidigare sett med projektet Polestar 0, som enligt tillverkaren 2030 ska mynna ut i vad som beskrivs som världens första klimatneutrala bil. Även BMW har med konceptet i Vision Circular visat hur de tänker sig en bil helt tillverkad av återvunna material. Tidsplanen för BMW:s satstning är däremot att konceptet ska bli verklighet 2040.

Honda CI-MEV

Det andra konceptet som visas är Honda CI-MEV, en minibil med plats för två. Med hjälp av AI-teknik och avancerad självkörning är fokuset här att visa ett fordon som är en mobilitetslösning för alla.

Utöver det kommer Honda till mässan med ett koncept på en ny eldriven sportbil, Specialty Sports Concept. Den får vi inte se några bilder på, men Honda lovar att den bjuder på körglädje ”i en tid av elektrifiering” och ”popularisering av automatiserad körteknik”. Om det innebär att sportbilen helt avsaknar självkörande teknik för att låta dig ha kontrollen är oklart.

Honda har nyligen lanserat elsuven e:Ny1, som är först ut på tillverkarens nya elbilsplattform e:N. Förra året presenerades planer på att lansera 30 elbilar till 2030. Honda samarbetar även med amerikanska General Motors och teknikjätten Sony kring utveckling av elbilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: