Hamnar Volvos och Northvolts batterifabrik i Svenljunga?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 dec 2021

Volvo och batteritillverkaren Northvolt har ingått ett samarbete kring batterier till kommande eldrivna modeller från Volvo. Samarbetet innefattar utveckling av bättre och mer hållbara batterier. Häromveckan meddelades att det ska etableras ett nytt forskningscenter kring det i Göteborg.

Det ska även byggas en ny fabrik för tillverkning av batterier och var den hamnar är fortfarande hemligt. Flera svenska kommuner har visat intresse för etableringen och nu kommer uppgifter som pekar på att Svenljunga går vinnande ur den kampen.

Sveriges Radio P4 Sjuhärad rapporterar att en ”internationell battericellstillverkare” planerar att bygga en fabrik i Svenljunga. Det skulle då leda till 3 000 nya jobb i kommunen, något som stämmer överens med den tidigare nämnda siffran från Volvo och Northvolt.

Att det är deras fabrik det handlar om bekräftas däremot inte.

Ett markreservationsavtal på en miljon kvadratmeter har tecknats och kommunen har bytt till sig mer mark vid industriområdet Lockryd.

Enligt Borås Tidning här kommunen ”långt framgående dialoger” och hoppas att etableringen blir av.

Vid sidan av Svenljunga har bland annat även Borlänge, Ale och Töreboda visat intresse för fabriken.
Volvo och Northvolt har hela tiden sagt att de tittar på platser både inom och utanför Sverige.

De båda företagen investerar totalt 30 miljarder kronor i samarbetet kring batterier. Fabriken – var den nu hamnar – ska börja byggas 2023 och stå klar tre år senare med en årlig produktionskapacitet på 50 GWh och ge batterier till 500 000 elbilar.

Uppdatering

SVT Väst har nu bekräftat att det inte handlar om Volvo och Northvolts planerade fabrik. Det är i stället det norska företaget Freyr Battery som tillverkar battericeller och riktar sig till elbilar, energilagring, fartyg och flygplan.

– Vi bekräftar att vi ingått en avsiktsförklaring med Logistea AB för mark i Svenljunga. Förutom etablering av fabriker i Norge har vi annonserat planer i USA och i Finland. Vi utvärderar flera platser och Svenljunga är en av dem, säger Katrin Berntsen som är kommunikationsdirektör på Freyr till SVT Väst.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!