Här är nästa kinesiska tillverkare som vill bygga fabrik i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 aug 2024

Med beslutet om att bygga en fabrik i Ungern blev BYD det första kinesiska märket som bekräftat att de ska bygga bilar i Europa. Flera andra som MG, Smart och Zeekr har öppnat för möjligheten att göra det. Inte minst sedan EU i juli införde de preliminära strafftullarna på elbilar tillverkade i Kina.

Nu meddelar även Xpeng att de letar efter en passande plats för en europeisk fabrik. Det säger företagets vd He Xiaopeng till nyhetssajten Bloomberg. Utöver tillverkning vill Xpeng även etablera ett europeiskt datacenter för att kunna erbjuda bättre självkörande funktioner.

Xpeng samarbetar med Volkswagen kring utveckling av elbilar för den kinesiska marknaden.

Med en fabrik här skulle Xpeng kunna kringgå EU:s strafftullar på elbilar tillverkade i Kina. De skiljer sig åt mellan olika tillverkare och för Xpengs del innebär det strafftullar på 21,3 procent, utöver imporrtullen på 10 procent som sedan innan gäller för bilar från Kina.

Det unga företaget grundades 2014, men har ett eventuellt trumfkort inför en etablering av tillverkning i Europa. Sedan förra året har Xpeng ett fördjupat samarbete med Volkswagen kring utveckling av elbilar för den kinesiska marknaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: