Annons:

Här öppnas Milence första laddstation i Sverige

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 okt 2024

Utbyggd laddinfrastruktur ses som en nyckel för att eldrivna lastbilar ska slå igenom även vid längre transporter. Och för att det ska ske har de tre tillverkarna Daimler Trucks, Volvo Lastvagnar och Traton, där bland andra MAN och Scania ingår, tagit saken i egna händer. Inom det gemensamma bolaget Milence ska de sätta 1.700 laddpunkter utmed viktiga vägar i Europa fram till 2027.

För tillfället är tio laddstationer planerade här i Sverige och nu har den första av dem öppnat i Varberg. Enligt Milence en strategiskt viktig plats utmed E6 mellan Göteborg och Malmö. ”Platsen fungerar som en viktig stoppunkt för åkerier och förare av tunga fordon som reser längs de viktigaste logistiklederna i Sverige”, skriver Milence. Ytterligare två laddstationer vid Åstorp och Ödeshög ska öppna senare i år.

– Sverige är ett av de ledande länderna i Europa när det gäller hållbarhet och energiomställning, där eldrivna vägtransporter är en realitet idag. Med 10 laddningshubbar under utveckling och 3 som ska öppnas i slutet av året är detta en av våra viktigaste marknader och flottoperatörer kan nu börja använda Milence-nätverket, säger Anja van Niersen som är vd för Milence.

Vid öppnandet hittas där åtta laddpunkter från fyra snabbladdare med en effekt på upp till 400 kW. Nästa år ska stationen utökas med fler snabbladdare och då även så kallad megwattladdning, eller MCS, där det blir möjligt att ladda med en effekt på upp till 1.000 kW. MCS-laddning är en teknik som flera lastbilstillverkare satsar på som en ny standard. Bland annat är Mercedes eActros 600 förberedd för tekniken.

Förutom snabbladdare bjuder stationen i Varberg på möjligheten att vila upp sig med en lounge där det hittas dusch och toaletter. Att ladda kostar i dagsläget 4,53 kronor plus moms per kWh och stationen ska vara öppen för lastbilar från andra tillverkare än de som ingår i samarbetet Milence.

Sverige är ett av de ledande länderna i Europa när det gäller hållbarhet och energiomställning, där eldrivna vägtransporter är en realitet idag. Med 10 laddningshubbar under utveckling och 3 som ska öppnas i slutet av året är detta en av våra viktigaste marknader och flottoperatörer kan nu börja använda Milence-nätverket. Detta är möjligt tack vare det stöd vi får från alla relevanta intressenter på marknaden, vilket vi är mycket tacksamma för, och vi är glada över att våra hubböppningar blir en plattform för utbyte och samarbete

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: