Hög efterfrågan på elbilar ger 6 000 nya jobb hos BMW

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 dec 2021

I debatten kring elbilar lyfts ibland argumentet att omställningen till eldrift hotar jobb inom bilindustrin. Tillverkningen av elmotorer innebär färre komponenter och kräver mindre arbetstimmar än förbränningsmotorer.

Inte minst i Tyskland, där bilindustrin utgör en viktig del i landets ekonomi. Både fackföreningar och politiker har uttryckt stor oro för att omställningen kan innebära slutet för de välmående regioner i främst södra Tyskland som lever på Porsche, Daimler, Audi och BMW.

Men just BMW meddelar nu att så inte alls behöver bli fallet. Tvärtom, arbetsstyrkan planeras i stället att öka med fem procent, eller upp till 6 000 personer, under nästa år.

BMW i4

Orsaken anges vara att BMW:s elbilarna säljer så bra. I en intervju med tyska tidningen Münchner Merkur säger BMW-chefen Oliver Zipse att efterfrågan på både sedanen i4 (läs vår provkörning här) och elsuven iX (läs vår provkörning här) är så stor att modellerna är slutsålda under de närmsta månaderna. För att möta det vill BMW bland annat införa lördagsskift vid tillverkningen av i4.

BMW iX

Inför nästa års lansering av den flaggskeppsmodellen i7 räknar han med lika god försäljning. Och för att minska väntetiden hos kunder som beställer en elbil från BMW räknar Oliver Zipse med att de behöver anställa mellan 5 000 och 6 000 nya personer.

Om det helt kommer lösa de långa leveranstiderna är däremot inte säkert. Precis som de flesta andra tillverkare lider även BMW av den rådande bristen på halvledare som hindrar produktionen av bilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: