Elbilen logo Meny

Högre energitäthet med batterier från 3D-skrivare

Flera företag arbetar på att ta fram solid state-batterier med fast istället för flytande kärna. Utmaningen ligger i att få till en lönsam produktion av batterierna som väntas kunna revolutionera elbilsbranschen med längre räckvidd, snabbare laddning och mer säkerhet.

Det schweiziska företaget Blackstone meddelar nu att de utfört lyckade tester av batteritillverkning med en 3D-skrivare. Tekniken kan användas både för solid state-batterier, men också vid tillverkning av de idag vanligare litiumjonbatterier. Enligt Blackstone ska tekniken även göra det möjligt att tillverka litiumjonbatterier med 20-25 procent högre energidensitet än dagens batterier.

Vid framställning av batterier med 3D-skrivare behövs det mindre material än vid vanlig tillverkning. Enligt Blackstones marknadsföringschef Serhat Yilmaz gör det att priset vid tillverkningen kan sänkas med omkring 20 procent.

-Genom att inte behöva långa processer för torkning eller giftiga lösningsmedel kan vi sänka energiförbrukningen vid tillverkningen av elektroder. Med det lägger vi grunden för framtida tillverkning av solid state-batterier som sätter nya standarder för energitäthet, laddtider och säkerhet samtidigt som vi sänker kostnaderna och miljöpåverkan, säger Serhat Yilmaz i ett uttalande.

Den egenutvecklade tekniken beskrivs av Blackstone som flexibel och företaget har nu dragit igång småskalig tillverkning av litiumjonbatterier med pouch-celler. I nästa steg vill Blackstone börja tillverka 3D-printade solid state-batterier.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-10-12