Honda ska bygga elsuv på GM-plattformen Ultium

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 jun 2021

Japanska Honda har sagt att de jobbar på en ny helt elektrisk SUV. Nu har de avslöjat lite mer detaljer och även gett den ett namn. ”Prologue”, som den kallas, ska komma 2024 på den nordamerikanska marknaden. Om och när den även kommer till Europa och Sverige är ännu oklart.

Namnet ska vara en antydan på att modellen innebär början på något nytt. Exakt hur den ser ut vet vi ännu inte, men tidigare i år visade Honda upp konceptet ”SUV e:prototype” som syns ovan, vilket borde vara en fingervisning om dess utseende.

Modellen kommer även byggas på General Motors elbilsplattform Ultium. Det ska även ytterligare en elbil från Hondas lyxmärke Acura.

Båda modeller kommer tillverkas i USA och har vuxit fram genom det ökade samarbetet mellan Honda och General Motors.

Mer än så fick vi inte veta, men Honda meddelade att de båda modellerna är startskottet för företagets kliv in på massmarknaden för elbilar.

Tidigare i år presenterade Honda en ny strategi för elbilar som innebär att försäljning ska stiga kraftigt under kommande år. 2040 vill Honda endast sälja elbilar, i alla fall i Nordamerika och Kina.

Om det blir fler modeller på Ultium-plattformen framgick inte. Men Honda utvecklar även en egen elbilsplattform kallad ”e:Architecture”, som ska börja användas från 2025.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!