Hyundai låter robotaxi av Ioniq 5 ta körkort i USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 apr 2024

Tillsammans med företaget Motionals arbetar Hyundai på en robotaxi baserad på Ioniq 5 som ska vara självkörande i nivå 4. Det är det näst högsta steget på den femgradiga skalan och innebär att föraren inte behöver hålla bilen under uppsikt vid vissa trafikförhållanden.

Tanken är att lansera robotaxin i USA under nästa år. Ett steg på vägen mot det var att Ioniq 5 som robotaxi redan har godkänts för självkörning i nivå 4 av myndigheter där. För att även övertyga potentiella kunder att åka med den självkörande Ioniq 5 har Hyundai nu låtit den genomföra ett praktiskt körkortsprov. Och även passat på att spela in en reklamfilm kring det hela.

I den får vi se Ioniq 5 köra upp i Las Vegas med en körskollärare i passagerarstolen. Bilen klarar att hålla rätt hastighet, hålla sig i filen när det är dags att svänga och när hantera hinder på vägen. Allt med godkänt resultat. Om Hyundais och Motionals robotaxi även skulle klara teorin är däremot oklart.

Den självkörande Ioniq 5 byggs i en ny anläggning i Singapore där det ska finnas kapacitet för att tillverka 30.000 bilar om året.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!