Kia brand 3600x2400-5

Hyundai och Kia planerar liten elbil till 2023

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 aug 2021

Trots suvarnas popularitet är det många som även väntar på mindre – och billigare – elbilar. Nyligen kom uppgifterna om att Skoda blir först ut med en mindre elbil från Volkswagenkoncernens som ska få namnet Elroc. Den ska lanseras 2024 och uppges få ett pris på omkring 200 000 kronor.

Men det ser ut som att Hyundai och Kia kommer hinna före med att få ut en mindre elbil på marknaden. Via Hyundai/Kia-koncernens tillverkare av drivlinor, BorgWagner, kommer uppgifterna om att de planerar lansera en liten elbil redan 2023.

BorgWagner meddelar att de har tagit fram en liten elektrisk drivmodul åt Huyndai/Kia med effekt på 135 kW för elbilar i A-segmentet, alltså samma storleksklass som till exempel Renault Zeo.

Till skillnad från Hyundais Ioniq 5 och Kia EV6 bygger den inte på en 800-voltsarkitektur utan får nöja sig med 400-volt. Räkna alltså därför med att den mindre elbilen inte kommer kunna ladda riktigt lika snabbt som de aktuella större modellerna. Som mest borde den klara snabbladdning med 200 kW.

BorgWagner skriver att drivlinan ska börja tillverkas 2023.

Om modellen ska byggas av Hyundai, Kia eller båda tillverkare är ännu oklart. Kia har i alla fal tidigare lovat elva nya elbilar som ska innefatta allt från en liten EV1 upp till en stor familjebuss som ska få namnet EV9.

Hyundai har också flera nya elbilar på gång och i dagsläget vet vi att sedanen Ioniq 6 samt en större elsuv kallad Ioniq 7 är planerad.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: