Hyundai Seven – rymlig elsuv med inredning för självkörande framtid

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 nov 2021

Efter att Kia visat upp konceptet på den stora sjusitsiga elsuven EV9 var det dags för koncernsyskonet Hyundai att presentera sin vision på en stor suv. Och hos Hyundai bjuds det på mer plats, men färre säten.

De exakta yttermåtten presenteras inte men axelavståndet uppges vara hela 3,2 meter – en decimeter mer än hos Kia EV9. Tillsammans med platt golv skapar det en rymlig insida. Hyundai föreställer sig att Seven kan utformas på olika sätt efter behov, men fokus ligger här på att skapa en avslappnande miljö.

I konceptet har Hyundai nämligen inte använt utrymmena för att klämma in så många passagerare som möjligt – tvärt om. Ledordet är ”lounge” och istället för bänkrader har Seven två roterbara fåtöljer och en L-formad soffa längre bak.

För att kunna slappna av ordentligt är taket utrustat med ”Vision Roof” som kan projicera bilder för att skapa den rätta stämningen.

– Interiören öppnar upp en ny dimension av utrymme som tar hand om sina passagerare som ett vardagsrum för hela familjen, säger SangYup Lee som är global designchef hos Hyundai om inredningen.

På insidan kan konceptet Seven därför närmast beskrivas som en blandning av husbil och hotellrum. Det ska enligt Hyundai vara en anpassning av hur de föreställer sig bilar i en självkörande framtid. Hur mycket självkörning som Seven klarar sägs det ingenting om. Men förarmiljön är avskalad, eller ”ultra slim”, och när det ändå är dags att ta över styrningen görs det med en utfällbar styrspak.

Räckvidden ska vara 48 mil och batteriet ska kunna laddas till 80 procent på 20 minuter. I övrigt lämnar Hyundai inga uppgifter kring bilens drivlina eller storlek på batteripaket.

I karossen känns flera designelement igen som lanserades med Ioniq 5. Det gäller inte minst den pixlade belysningen som här har tagits ett steg längre och breder ut sig i schackrutiga mönster både fram och bak.

Konceptet Seven ska också mynna ut i en större modell över Ioniq 5 som uppges få namnet Ioniq 7. Lansering är planerad till 2024 och först då får vi veta hur mycket av idéerna från konceptet Seven som blir verklighet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!