Hyundai utökar tester med vätgasdrivna lastbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 maj 2021

Sedan förra året pågår världens största test av vätgasdrivna lastbilar i Schweiz. Det är sydkoreanska Hyundai som tillsammans med det schweiziska energibolaget H2 Energy där testar bränslecellslastbilen XCIENT. De femtio lastbilar som testet börjat med ska utökas till 1 600 stycken år 2025, samt även ett tåg med bränsleceller.

Nu rapporter Reuters att Hyundai ska börja leverera en ny version av XCIENT med bättre bränsleceller. Nästa år kommer testerna även utökas till fler marknader än Schweiz. Vilka länder det handlar om framgår inte och det är oklart om det även finns planer för Sverige.

Mark Freymüller, chef för Hyundai Hydrogen Mobility, säger till Reuters att Tyskland och Nederländerna mest troligt. Men även flera andra länder som Österrike, Norge, Frankrike, Italien, Spanien och Danmark nämns.

Säkert är i alla fall att offensiven från Hyundai innebär en utmaning för svenska Volvokoncernen. Tillsammans med Daimler startades nyligen det nya gemensamma företaget Cellcentric som ska utveckla bränsleceller för lastbilar.

Häromveckan började även Mercedes-Benz att testa den vätgasdrivna prototypen GenH2 som är tänkt att lanseras 2027. Mycket av tekniken i den kommer från samarbetet med Volvo och kommer förmodligen även hamna i deras lastbilar.

Hyundai ligger där före med sina tester av XCIENT som redan används till dagliga transporter i Schweiz.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: