Hyundai vill fasa ut fossilbilar för mer resurser till eldrift

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 maj 2021

Med elbilsplattformen E-GMP har Hyundai tillsammans med Kia visat sig ha en konkurrensfördel gentemot flera andra tillverkare. Ännu har vi endast sett modellerna Hyundai Ioniq 5 och Kia EV6 på plattformen, men fler är på väg. Fram till 2025 vill Kia lansera fem nya elbilar och Hyundai planerar inte mindre än 12 nya batteridrivna modeller till samma år. Tillsammans vill koncernen Hyundai, där också Kia och Genesis ingår, sälja en miljon elbilar år 2025.

Nu meddelar nyhetsbyrån Reuters att Hyundai-koncernen vill minska antalet modeller med förbränningsmotorer i programmet. Orsaken ska vara att kunna frigöra mer resurser till utveckling av elbilar och modeller med bränsleceller.  

Enligt uppgifterna handlar det om att stryka så många som hälften av alla modeller med förbränningsmotor. Planen ska var beslutad och på väg att genomföras inom koncernen under det närmsta halvåret. Någon exakt tidsplan för när modellerna ska fasas ut framgår inte av uppgifterna.

Som hos andra tillverkare som Volskwagen och Daimler har också Hyundaikoncernen satt stopp för vidareutvecklingen av förbränningsmotorer. Till 2040 ska Hyundai på nyckelmarknaderna USA, Europa och Kina endast sälja elbilar. Hur planerna ser ut på övriga marknader sägs det inget om, men förmodligen kommer dagens förbränningsmotorer att leva kvar ett bra tag till.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: