Ingen tillverkning av Sion hos Nevs – byggs hos finska Valmet

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 apr 2022

Trots ständig uppskjutning av produktionsstarten och uppgifter om att det inte finns något avtal har Sono Motors hållit fast vid sina planer.

Solcellsbilen Sion ska tillverkas hos Nevs i Trollhättan i Saabs gamla fabrik, har det hetat. Nästa år var det till slut dags för tillverkningen att komma igång.

Även efter att Nevs ägare, den kinesiska fastighetsjätten Evergrande, hamnat i ekonomisk knipa fortsatte Sono Motors att officiellt tala om planerna på tillverkning i Trollhättan. Men samtidigt kom det tecken på att de även förde samtal med andra tillverkare.

Nu står det klart att det inte blir någon svensktillverkad Sion. Istället har det unga start up-bolaget från München nu skrivit avtal med den finska kontraktstillverkaren Valmet.

Sion i Trollhättan – mer än så här blev det inte


Där har genom åren allt från Saab 900 cabriolet, Porsche Boxter och Mercedes A-klass tillverkats. Senare i år ska Valmet även börja bygga den nederländska elbilen Lightyear One som precis som Sion använder sig sig solceller i karossen för att förlänga bilens räckvidd.

Enligt Sono Motors kan solcellerna hos Sion bidra med upp till 11 mils räckvidd per vecka. Förra sommaren presenterades även en ny version av bilen där det tidigare batteriet på 35 kWh byttes mot ett större LFP-batteri på 54 kWh. Med det ökade räckvidden från tidigare 25,5 mil till 30,5 mil, enligt WLTP.

Valmet räknar med att kunna bygga över 40 000 exemplar av Sion om året.
Planen på tillverkning från nästa år ändras inte. Däremot priset på bilen som nu höjs. De första 17 000 kunder som förbokat en Sion ska fortfarande betala 28 500 Euro, omkring 290 000 kronor, före eventuell klimatbonus.

Det är antalet förbokningar som Sono Motors säger att de fått för bilen. När förbokningarna kommer upp i ett antal på 18 500 exemplar måste nya kunder räkna med ett nytt pris på 29 000 Euro, omkring 300 000 kronor.

Prishöjningen motiveras med stigande kostnader vid tillverkningen. Men vad priset blir för de som förbokar ett exemplar där emellan framgår inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: