Jag_I-PACE_21MY_Exterior_Charging_ Portofino Blue_02.06.20_001(1)

Jaguar blir elbilsmärke från 2025

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 feb 2021

Många biltillverkare har inlett det nya året med att sätta upp ambitiösa mål för omställning till eldrift. Senast ut är Jaguar Land Rover som presenterar en ny strategi döpt till ”Reimagine”. Enligt den kommer alla deras modeller erbjudas med eldrift senast 2030.

Företaget nytillträdde vd Thierry Bolloré vill att den brittiska tillverkaren, som ägs av indiska Tata Motors, ska vara utsläppsfritt till år 2039.

Omställningen ska gå extra snabbt för Jaguar som redan 2025 enbart ska erbjuda modeller med eldrift. Tanken är att det märket då ska etablera sig som en tillverkare av eldrivna lyxbilar och en ny elbilsplattform ska presenteras längre fram.

Idag finns endast SUV:en Jaguar I-Pace med eldrift och den tidigare planerade eldrivna versionen av lyxsedanen XJ har lagts ned. Istället ska Jaguar nu satsa på andra modeller baserade på den nya plattformen och det kommer då förmodligen inte handla om bilar i SUV-segmentet.

Det ska istället helt lämnas över till Land Rover, som däremot även i fortsättningen kommer erbjudas med olika drivlinor. Till år 2030 är ändå målet att 60 procent av försäljningen av Land Rover ska utgöras av eldrivna versioner.

Land Rovers första elbil ska lanseras 2024 för att sedan följas av ytterligare eldrivna modeller inom fem år.

Dieselmotorer ska fasas ut till 2026 och istället vill Land Rover investera stora summor i användning av vätgas. Tester av det ska genomföras redan i år och tekniken kan spela en viktig roll i elektrifieringen av Land Rovers stora och tunga modeller.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: